top of page

ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΗ ΚΡΙΣΗ & ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Εικαστική τριλογία με πηγή έμπνευσης την Προσφυγική Κρίση και τη Προστασία του Περιβάλλοντος 

«Τα Πουλιά»

Το έργο παρουσιάστηκε το 2017, στο πλαίσιο του Festival «The island of Love»

Το Έργο

Με αφορμή την εορτή και φιλοξενία των οστών του Αγίου Βαλεντίνου στη Μυτιλήνη, Έλληνες καλλιτέχνες φιλοτέχνησαν 14 γλυπτά πτηνά, αντίγραφα πρωτοτύπων, που κατασκευάστηκαν από την ομάδα δημιουργικού και την καλλιτεχνική διευθύντρια του φεστιβάλ Φερενίκη Τσαμπαρλή με χρήση ανακυκλώσιμων υλικών. Τα γλυπτά εκτέθηκαν σε κλειστούς &  ανοιχτούς χώρους στη Μυτιλήνη.

 

Ένα μάλιστα γλυπτό, το «Η αγάπη είναι πολύχρωμη»,  σύμβολο αλληλεγγύης, συνύπαρξης και συνεργατικότητας, που δημιουργήθηκε από κοινού με μαθητές του ειδικού σχολείου Μυτιλήνης και προσφυγόπουλα, φιλοξενήθηκε στο  CERN, στη Γενεύη κατά τη διάρκεια του Humanitarian Hackathon του THE Port. Στο Hackathon 50 συμμετέχοντες από όλο τον κόσμο, με την υποστήριξη 10 μεντόρων και 10 εκπαιδευτών, κλήθηκαν να υλοποιήσουν λύσεις για 5 προκλήσεις-προβλήματα στον τομέα της ανθρωπιστικής-κοινωνικής καινοτομίας.  

 

Επίσης, κατά τη διάρκεια των αρχιτεκτονικών ξεναγήσεων του  Open lesvos το 2018, στο Αρχοντικό Αλεπουδέλλη στη Μυτιλήνη,  όπου περνούσε τα καλοκαίρια ο μεγάλος νομπελίστας ποιητής μας Οδυσσέας Ελύτης, έγινε η παρουσίαση της τελευταίας δράσης της ομάδας «Open Lesvos», όπου τα «Πουλιά» της Φερενίκης Τσαμπαρλή εκτέθηκαν στον εσωτερικό και εξωτερικό χώρο του Αρχοντικού. 
 
 

The Island Of  Love

Το φεστιβάλ «The Island of Love» διοργανώθηκε το 2017 από την μη κερδοσκοπική ομάδα ΙΔΕΑ, εθελοντική πρωτοβουλία, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Τουρισμού, της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, του Δήμου Λέσβου, του Πανεπιστημίου Αιγαίου και του Επιμελητηρίου Λέσβου.

Περισσότερες από 20  εκδηλώσεις, ήταν στο το  πρόγραμμα του φεστιβάλ «The Island of Love», το οποίο ξεκίνησε στη Λέσβο από 1η Φεβρουαρίου 2018. Ξεχώρισαν οι συναυλίες με την Έλλη Πασπαλά, την Νένα Βενετσάνου και το Νίκο Ζιώγαλα, καθώς και η θεατρική παράσταση «Ρωμαίος και Ιουλιέτα για 2» που ανοίγει αύριο το πρόγραμμα των εκδηλώσεων.

Επώνυμοι καλλιτέχνες στο πλαίσιο του Φεστιβάλ φιλοτέχνησαν 14 γλυπτά πτηνών. Οι καλλιτέχνες είναι οι: Χρήστος Κεχαγιόγλου (μαζί με μέλη της ομάδας project-Ni), Δημήτρης Αντωνίτσης, Χρήστος Ευσταθίου, Εύα Μήταλα (σε συνεργασία με τον Φελίπε Κατωτριώτη), Διονύσης Χριστοφιλογιάννης, James M. Lane, Μάρθα Δημητροπούλου, Απόστολος Καρακατσάνης και Νικόλας Βαμβουκλής.

Το αναλυτικό Πρόγραμμα Εκδηλώσεων 

Το πρόγραμμα είχε επίσης εκθέσεις ζωγραφικής και λαϊκής Τέχνης, φωτογραφικές συναντήσεις, θεατρικά δρώμενα και δημιουργικά εργαστήρια,  κράτησε αμείωτο  το ενδιαφέρον σε ντόπιους και επισκέπτες της Μυτιλήνης για 14 ημέρες.

 

Τετάρτη 1η Φεβρουαρίου

-19:00 – Εγκαίνια έκθεσης Λέσβιων εικαστικών με τίτλο «Τα Φτερά του Έρωτα» στη Δημοτική Πινακοθήκη Μυτιλήνης

(Διάρκεια έκθεσης: έως 15/2, Ώρες λειτουργίας: Καθημερινές 11 π.μ.-2 μ.μ. και 6 μ.μ.-9 μ.μ. / Σαββατοκύριακα: 11π.μ.-2 μ.μ.)

-21:00 – Θεατρική παράσταση «Ρωμαίος και Ιουλιέτα για 2» στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης (με εισιτήριο)

 

έμπτη 2 Φεβρουαρίου

-20:00 – Εγκαίνια έκθεσης φωτογραφίας ΦΕΜ με τίτλο «Φως το Ερωτικόν» στη Φωτογραφική Εταιρεία Μυτιλήνης

Θα προηγηθεί σύντομη διάλεξη της Εύης Σαμπανίκου.

(Διάρκεια έκθεσης: έως 15/2, Ώρες λειτουργίας: Καθημερινές 7 μ.μ.-9 μ.μ. (εκτός Τετάρτης) / Σαββατοκύριακα: 11 π.μ.-1 μ.μ. και 7 μ.μ.-9 μ.μ.)

 

Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου

-20:00 – Εγκαίνια έκθεσης εικονογραφικού κολάζ της Εμινέ Μπερκάν με τίτλο «Ερωτικές Ιστορίες» στο Αρχαιολογικό Μουσείο Μυτιλήνης.

Θα προηγηθεί σύντομη διάλεξη του Παύλου Τριανταφυλλίδη.

(Διάρκεια έκθεσης: έως 15/2, Ώρες λειτουργίας: Θα ανακοινωθούν)

 

Σάββατο 4 Φεβρουαρίου

-11:00 – Δημιουργικό εργαστήρι για παιδιά με τη Χαρά Βαϊράμη και τίτλο «Πουλιά» (Μάσκες και κοστούμια) (ο χώρος θα ανακοινωθεί στην ιστοσελίδα www.islandoflove.eu)

-21:00 – Συναυλία με τον Νίκο Ζιώγαλα στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης (με εισιτήριο)

Θα προηγηθεί σύντομη διάλεξη της Ρενάτας Δαλιανούδη.

 

Κυριακή 5 Φεβρουαρίου

-11:00 – Αφήγηση παραμυθιών από τη Λίλη Λαμπρέλλη και δημιουργικό εργαστήρι για παιδιά με τη Χαρά Βαϊράμη, με θέμα «Ζωγραφίζω ό,τι άκουσα» στο Θέατρο Αστέγων

 

Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου

-20:00 – Εγκαίνια έκθεσης λαϊκής τέχνης με τίτλο «Έρωτας & amp; Πουλιά» στο Επιμελητήριο Λέσβου.

(Διάρκεια έκθεσης: έως 15/2, Ώρες λειτουργίας: 11π.μ.-2 μ.μ. και 6 π.μ.-9 μ.μ.)

 

Τρίτη 7 Φεβρουαρίου

-21:00 – Ρεσιτάλ κλασικής μουσικής με τη λυρική σοπράνο Μαρία Γαλάνη στον Καθολικό Ναό Μεταστάσεως Θεοτόκου στη Μυτιλήνη

Θα προηγηθεί σύντομη διάλεξη του Αθανάσιου Ι. Καλαμάτα.

 

Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου

-11:00 – Εκδήλωση graffiti στο parking Μυτιλήνης με την επιμέλεια της Μέρσας Αναστασιάδου και τη συμμετοχή καλλιτεχνών και ντόπιων DJs

(Διάρκεια εκδήλωσης: έως 12/2, Ώρες: 11π.μ.-2 μ.μ.)

-21:00 – Μουσικοθεατρικό δρώμενο με τους Μιχάλη Δουκάκη, Εύα Τσούρου, Αγάθη Κάλτσα, Παναγιώτη Τσετσώνη και Καλλιόπη Τακάκη στο Θέατρο Αστέγων (με εισιτήριο)

 

Σάββατο 11 Φεβρουαρίου

-11:00 – Έναρξη εικαστικής παρέμβασης «Οι γιορτές μας είναι εκρήξεις» της K-Gold Temporary Gallery στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης

(Διάρκεια παρέμβασης: έως 13/2 – το έργο θα παραμείνει στον χώρο και μετά την ολοκλήρωση του φεστιβάλ,  Ώρες: Ώρες λειτουργίας θεάτρου)

-11:00 – Δημιουργικό εργαστήρι για παιδιά με την Amelia Dolanga, με θέμα «Η έμπνευση της Αγάπης» (ο χώρος θα ανακοινωθεί στην ιστοσελίδα www.islandoflove.eu)

-21:00 – Συναυλία με τη Νένα Βενετσάνου στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης (με εισιτήριο)

 

Κυριακή 12 Φεβρουαρίου

-11:00 – Δημιουργικό εργαστήρι για παιδιά με την Ανίκ Δούνια και την Καίτη Καράκοντη, με θέμα «Τα πουλιά συμπορεύονται» (ο χώρος θα ανακοινωθεί στην ιστοσελίδα www.islandoflove.eu)

 

Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου

-21:00 – Συναυλία με την Έλλη Πασπαλά στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης (με εισιτήριο)

 

Τρίτη 14 Φεβρουαρίου

-11:00 – «Η Αγάπη είναι Πολύχρωμη», εκδήλωση φιλοτέχνησης έργου από παιδιά στο πάρκο Αγίας Ειρήνης

-20:00 – Εκδήλωση χορού στην κεντρική αγορά Μυτιλήνης (Ερμού)

-21:00 – Cocktail Closing Party στο HOME.

 

Τιμές εισιτηρίων

Για τις εκδηλώσεις στις οποίες υπήρχε εισιτήριο – εκτός της εκδήλωσης «Ο Ελύτης συναντά τον Σαίξπηρ»- οι τιμές ήταν :

-Κανονικό: 13 € στο ταμείο, 10 € στην προπώληση

-Μειωμένο*: 10 € στο ταμείο, 8 € στην προπώληση.

 

Για την εκδήλωση «Ο Ελύτης συναντά τον Σαίξπηρ», η τιμή εισιτηρίου ήταν ενιαία, 8 €.

* για φοιτητές και ανέργους και μόνο με επίδειξη σχετικού εγγράφου (κάρτας ανεργίας, φοιτητικής ταυτότητας), σε ισχύ. 

 

Σημεία πώλησης

Στο «The Island of Love Cafe» – «Μουσικό Καφενείο« στην οδό Βερναρδάκη και Κομνηνάκη 1, όπως επίσης και στο «Fisheye» στην Επάνω Σκάλα, τα βιβλιοπωλεία «Χαρτί & Μολύβι» στην οδό Ηλία Βενέζη 11 και «Book & Art» στην οδό Κομνηνάκη 5 στη Μυτιλήνη και το βιβλιοπωλείο «Madamadi» στην πλατεία του Μανταμάδου.

bottom of page