top of page

ΠΟΣΦΥΓΙΚΗ ΚΡΙΣΗ & ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Εικαστική τριλογία με πηγή έμπνευσης την Προσφυγική Κρίση και τη Προστασία του Περιβάλλοντος 

«Τα πουλιά της ελευθερίας»

Η έκθεση παρουσιάστηκε στο Επιμελητήριο Λέσβου και στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων 

Η έκθεση

Η έκθεση  παρουσιάστηκε στο Επιμελητήριο Λέσβου (Νοέμβριος 2018), και στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων, με επιμέλεια της Ιστορικού Τέχνης Λουίζας Καραπιδάκη (Μάιος-Ιούνιος 2019). Οι δύο εκθέσεις δέχθηκαν περισσότερους από 5.000 επισκέπτες και πάνω από 1.500 άνθρωποι απέκτησαν συμμετοχική βιωματική εμπειρία μέσω της ίδιας της εικαστικής παρέμβασης και των παράλληλων εκδηλώσεων της. 

 

Τα πουλιά της ελευθερίας» συμμετείχαν στον Ευρωπαϊκό Διαγωνισμό Clarinet Awards και έλαβε πάνω από 3.500 ψήφους καταλαμβάνοντας την 5η θέση ανάμεσα σε 52 συμμετοχές από όλη την Ευρώπη και την 3η θέση, μεταξύ 31 συμμετοχών στην κατηγορία public events στην οποία διαγωνίζονταν. 

Επίσης έχει παρουσιαστεί στο Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ) την Παρασκευή 6 Μαρτίου με 4 Απριλίου 2020,  στο Ιστορικό Αρχείο του Ιδρύματος, στον Ταύρο.

Στο επόμενο χρονικό διάστημα η εικαστική βιωματική παρέμβαση θα φιλοξενηθεί από διάφορους ευρωπαϊκούς και διεθνείς φορείς, στο πλαίσιο ποικίλων πρωτοβουλιών (όπως Snapshots From The Borders) 

Η εικαστική παρέμβαση αποτελεί ερευνητική δράση στο πλαίσιο διπλωματικής εργασίας του Διιδρυματικού Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών ‘Εφαρμοσμένη Κλινική Κοινωνιολογία και Τέχνη". 

Πηγή Έμπνευσης

Τον Απρίλιο του 2018, μετά από μια πορεία διαμαρτυρίας των προσφύγων του κέντρου υποδοχής της Μόριας Λέσβου, οι πρόσφυγες οργάνωσαν στην Πλατεία Σαπφούς της Μυτιλήνης έναν πρόχειρο καταυλισμό διεκδικώντας άμεση εξέταση του αιτήματος ασύλου, που είχαν ήδη υποβάλει με σκοπό τον απεγκλωβισμό τους από το νησί. Παράλληλα οι συνεχείς αφίξεις προσφύγων, ο εγκλωβισμός και οι άθλιες συνθήκες, η ελλιπής ενημέρωση και ο φόβος για το άγνωστο ή ξένο, δημιούργησαν ένα αίσθημα δυσφορίας στην τοπική κοινωνία, της οποίας η αλληλέγγυα στάση μέχρι εκείνη τη στιγμή υπήρξε υποδειγματική. Αποτέλεσμα της κατάστασης αυτής ήταν η πρόκληση επεισοδίων μεταξύ των προσφύγων οργισμένων πολιτών της Λέσβου...» Δυο ομάδες σε σύγκρουση με το ίδιο αίτημα.

 

Το γεγονός αυτό στάθηκε και η αφορμή για τη δημιουργία της εικαστικής βιωματικής παρέμβασης «Τα πουλιά της ελευθερίας». Ξεκίνησαν τα εικαστικά εργαστήρια με ομάδες από 7 ντόπιους και 7 πρόσφυγες, σε κάθε workshop. Δημιουργήθηκε ένα πλαίσιο διαπολιτισμικού διαλόγου μέσω της τέχνης. Συνεργάστηκαν 700 περίπου άνθρωποι, 14 εθνικοτήτων, οι οποίοι χρησιμοποιώντας ένα πλαστικό μπουκάλι νερού και χαρτί, κατασκεύασαν 652 γλυπτά πουλιά, ένα για κάθε χίλιους πρόσφυγες που πέρασαν από το νησί της Λέσβου. Η αλληλεπίδραση μεταξύ προσφύγων και ντόπιων υπήρξε εντυπωσιακή. Οι συμμετέχοντες στα εργαστήρια επικοινωνούσαν και συνεργάζονταν χωρίς να μιλάνε την ίδια γλώσσα. Μέσω της τέχνης γνωρίστηκαν, επικοινώνησαν, συνεργάστηκαν, μοιράστηκαν συναισθήματα, εμπειρίες και στόχους. 

bottom of page